Logo

Recepty

Krémová polévka z pastiňáku a mrkve:

Pro množství asi 3,5l:

  • 1 větší pastiňák
  • 2-3 větší mrkve
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Kousek zázvoru
  • Sůl, muškátový květ
  • Smetana
  • Olivový nebo jiný kvalitní olej

Osmahneme cibulku na oleji, přidáme nakrájený česnek a zázvor. Krátce osmahneme. Potom přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a pastiňák. Orestujeme a při míchání zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme do měka. Potom vše rozmixujeme na hladký krém, pokud je hustý přidáme trochu vody. Znovu lehce povaříme přidáváme smetanu s malinko muškátovým květem. Smetana se dá nahradit rostlinnou (doporučujeme sojovou) nebo zcela vyloučit. Hodí se také námi velmi oblíbená sirná patlanina, kterou vyrobíme nejlépe z kvalitního BIO tvarohu a lněného oleje.

Omáčka z pastiňáku a pórku

Pro 5 – 6 osob:

  • 1kg pastiňáku
  • 2 větší cibule
  • 5 – 8 pórků
  • 2 – 3 brambory
  • Zakysaná smetana nebo sirná patlanina (nemusí být)
  • Bobkový list, bylinky
  • Provensálské koření nebo saturejka - kmín

Smažíme cibuli až trochu zesklovatí. Přidáme na hranolky nahrájený pastiňák, koření a smažíme dál až pastiňák změkne. Přidáme pórek a nastrouhané brambory s vegetou. Zalijeme vařící vodou a vaříme do zhoustnutí. Potom přidáme zakysanou smetanu. Omáčka se dobře jí i bez přílohy. Ostatně je to jen na vás.

Dobrou chuť.

Pastiňák grilovaný

Tohle jídlo milují naše děti

Pastiňák jen oškrábeme, nakrájíme na hranolky, pokapeme olivovým olejem, lehce posypeme kmínem nebo rozmarýnem a pečeme v troubě na grilu do zlatova nebo hněda.

Pozn. autorky – Já osobně ráda dělám směs zapečené zeleniny a brambor kde převládá pastiňák. Střídám pro změnu různé koření bylinky, cibuli, česnek.

Výborné rychlé!

Celer

Celer lze upravovat stejně dobře jako pastiňák. Předem je dobré kořen blanšírovat (ponořit do vařící vody a rychle zchladit). Hranolky jsou výborné.

Celerové hranolky nakrájené a osušené, smícháme v olejové marinádě dle vlastního výběru (bylinková, papriková, kurkumová, mexická ostrá, čínská, indická, …) oleje jen trochu!

Celer syrový je vynikající a je velká škoda ho opravdu nejíst. Jeho šťáva má čistící účinky a spoustu vitamínů i cenných látek, které bezpochyby našemu tělu chybí. Zkusme tu známou kombinaci celer a červená řepa poměr 1 : 1. Jako šťávu, pijeme každé ráno 1 – 2dl (popřípadě ředíme kvalitní vodou.

Celerový salát s červenou řepou a jablky je také dost známý a skvělý. Na nudličky nakrájená zelenina a na měsíčky jablka, smícháme s citronovým dresingem (olivový olej šleháme s citronovou šťávou do husté krémové konzistence). Na závěr posypeme zelenou řeřichou a ….. přejeme dobrou chuť!

Celerová pomazánka s tvarohem

Jednoduchá varianta 1: Lehce povařený celer zchladíme a nastrouháme najemno, smícháme s tvarohem. Dle chuti dosolíme a přidáme pepř.

Varianta 2: k celeru přidáme ještě mrkev a pomazánka vypadá jako lososová.

Chuťově i barvou je pro děti přitažlivější.

Pikantní varianta: přidejte česnek a ajvar.

Varianta sirná: tvaroh nahraďte sirnou patlaninou s mletými lněnými semínky.

Varianta žlutozelená: do celerového základu přidáme kurkumu a nasekané bylinky.

Polévka z dýně Hokaido

Varianta použitá na dýni Buttenut je výborná i s touto hokaido dýní.

  • 1 dýně
  • 1 velká cibule
  • 2 – 3 stroučky česneku
  • Kousek zázvoru, sůl, pepř,olej popřípadě máslo.

Osmahneme cibuli, pak česnek, zázvor. Přidáme dýni na kousky a chvíli podusíme pak zalijeme vodou a vaříme do měka. Osolíme opepříme. Mixujeme do hladkého krému. Na talíři můžeme přidat sirnou patlaninu nebo zakysanou smetanu.

Doporučujeme zkusit také variantu s dýňovým olejem nebo opraženými dýňovými semínky.

Copyright © 2011 - 2017   www.profarmare.cz   |   Všechna práva vyhrazena.